Rob Jansen
Drums
Rob herinnert zich nog goed dat hij als kleine jongen van een jaar of vier, vijf bij de drummende buren de kapotte drumstokken stiekem uit de vuilnisbak haalde. Er woonden twee drummers bij hem in de straat, in die tijd moet zijn belangstelling zijn gewekt.
Na veel getrommel op bij elkaar geraapte potten en pannen ging hij op zijn achtste jaar naar de muziekschool. Daar lag de nadruk op techniek: het spelen op de kleine trom en noten lezen.
Het echte drummen leerde hij ondertussen aan zichzelf. Onder andere met hulp van een oom, die hem die hem een hi-hat en een snaredrum cadeau gaf, werd een drumstel bij elkaar gesprokkeld. Op zijn veertiende jaar was de set eindelijk compleet. Spelen kon hij toen al.
In de jaren ’70 Rob kreeg belangstelling voor Jazzrock. Bekende groepen uit die tijd waren onder andere Focus (daarvoor Brainbox) en Exception, Chick Corea (Return To Forever) en John Maclaughlin (Mahavishnu Orchestra). Zij vielen op door de virtuositeit en complexiteit van hun muziek.
Vreemd genoeg werden de halsbrekende en ingewikkelde breaks en fills uit de Jazzrock die Rob speelde getolereerd in zijn eerste bandje, The Nerve. Hoewel het wel wat vreemd moet hebben geklonken in het geheel, want het was een hardrockband.
Rob met Hessel in de Heineken Music Hall |
Door ervaring op te doen in allerlei bands en gelegenheidsformaties ontwikkelde hij zich tot een professioneel all-round musicus. Op zijn indrukwekkende CV zijn onder andere de volgende namen te vinden: Harry Sacksioni, Ten Sharp (bekend van de hit “You”), Hammondvirtuoos Rhoda Scott, Daniël Sahuleka en Hessel (de zingende kroegbaas van Terschelling). Met Hessel speelde Rob in Café de Groene Weide op Terschelling, maar ook in Ahoy, het Thialf ijsstadion en de Heineken Music Hall (hiervan is onlangs een registratie op DVD uitgekomen).
Verder werkte hij mee aan uitvoeringen van diverse werken van Tom Parker (klassieke muziek in een modern jasje) zoals The Young Messiah, The Young Verdi en The Young Mozart.
Bovendien waren daar nog zijn eigen muzikale projecten, zoals de fusionband Rush Hour en het jazzkwartet Expose.
Rob studeerde af aan het conservatorium van Den Haag. Het belangrijkste vond hij de lessen van jazzdrummer Cees Cranenburg. Van hem leerde hij big-band drummen, een vak apart en echt een verrijkende ervaring.
Van al deze muzikale ervaringen kan Rob niet één als belangrijkste aanwijzen, het zijn allemaal bouwstenen in zijn muzikale ontwikkeling. Elke grote en kleine ervaring is van invloed geweest op zijn spel. In de loop der jaren heeft hij geleerd dat het belangrijk is niet terug te vallen in een routineuze standaardbenadering van muziek, maar in elke situatie creatief te blijven.
Zijn favoriete drummers zijn onder andere Steve Gadd, Jeff Porcaro (Toto), Carlos Vega (James Taylor), Dave Weckl, Peter Erskine en jazzlegende Al Foster.
Favoriete musici zijn George Benson, David Sanborn, Chick Corea, Pat Metheney en Lyle Mays (Pat Metheney Band).
Rob luistert tegenwoordig naar muziek uiteenlopend van Norah Jones tot Limp Bizkit. Als drumdocent aan de muziekschool van Woerden houdt hij contact met de jongere generatie drummers, en de nieuwste ontwikkelingen in de muziek.hoofdpagina contact boekingen foto's luisteren video repertoire bandleden agenda gastenboek links mail ons