terug naar bandleden

Jan Willem van der Kouwe

gitaar en backgroundvocals

Op achtjarige leeftijd begon Jan Willem met pianoles. Toen hij veertien was verruilde hij de piano voor de gitaar, omdat hij graag de liedjes van The Beatles wilde leren spelen. Dit deed hij samen met zijn broer, die piano speelde.

Toen Jan Willem zestien werd ging een droom in vervulling: hij kreeg een electrische gitaar met een kleine versterker van zijn ouders. Hij kreeg gitaarlessen van Johan Jansen, bekend in de studioscene als pedalsteelgitarist.

Jan Willem op het Griffomania 
gitaarfestival, Minsk 1999

Het eerste bandje waar Jan Willem in speelde was het begeleidingscombo van een jongerenkoor. Hier leerde hij veel van. Met vrienden samen experimenteerde hij met bandjes die overigens niet veel verder kwamen dan de oefenruimte. Het was begin tachtiger jaren, de tijd van punk en new wave.

Jan Willem deed een cursus muziektheorie en solfège, en zijn docent Victor Striker moedigde hem aan om naar het conservatorium te gaan.

Daarom nam hij lessen jazzgitaar aan de muziekschool, bij gitarist Jan Jansen. Jan Willem haalde zijn toelatingsexamen en ging in 1987 studeren aan het conservatorium in Enschede.

Zijn gitaardocenten in Enschede waren Gerard Peters en Jim ten Boske, en hij kreeg muziektheorie, solfège en combolessen van jazzbassist Ruud Ouwehand.

In deze tijd deed hij veel contacten op in muziekscene. Ook begonnen in die tijd mensen hem te vragen om in te vallen bij andere bands, en mee te spelen met gelegenheidsformaties (het zogenaamde schnabbelcircuit). Andere toekomstige leden van The Real Deal kwam hij al schnabbelend geregeld tegen.

Hij ging spelen bij de funkformatie Funk-O-Matic, waarmee hij jarenlang veel optrad op schoolfeesten, en in discotheken en kroegen.

 Van 1989 tot 1990 speelde Jan Willem in de muziektheatershow We Want More, van ENZO producties. Dit was een show over de geschiedenis van de popmuziek, met waanzinnige verkleedpartijen en live-gespeelde muziek. De show was speciaal bedoeld voor middelbare scholen, en ging door heel Nederland.

In 1992 deed hij eindexamen in Enschede en ging aan het conservatorium in Hilversum studeren. Hij kreeg gitaarles van Maarten van der Grinten en Wim Overgaauw, en ensembleles van jazzbassist Koos Serierse.

Jan Willem van der Kouwe werkte o.a. met Deborah Brown, Rhetta Hughes, Teddy Edwards en de Wit-Russische jazz-fusion band Apple Tea.

Jan Willem tijdens een concert met The Real Deal

Jan Willem speelde met de big band van het Hilversums conservatorium onder leiding van Peter van Lier. Het leukste optreden hiermee was met Jazzzangers Deborah Brown op een jazzfestival in Parijs.

In die tijd ging Jan Willem samen met contrabassist Cord Heineking in de zomer naar Zuid Frankrijk om daar te spelen. Ze traden iedere avond op in de Art-T-Shaw in Avignon, en hadden altijd muzikale vrienden bij zich. Door zo vaak en veel samen muziek te maken raakten ze zo goed op elkaar ingespeeld dat het soms wel op telepathie leek.

Cord en Jan Willem besloten daarom ook buiten de zomer te gaan samenwerken, en vroegen drummer Willy Meijer of hij mee wilde doen. Zo onstond het Jazztrio Jan Willem van der Kouwe. Dit trio speelde in jazzkroegen en op festivals.

Willy en Jan Willem namen samen het initiatief om The Real Deal op te richten, destijds heette de band nog de Willy Meijer Band.

Jan Willem wilde altijd al in een all-round band spelen die tijdens één optreden moeiteloos van de ene naar de andere stijl overswitched.

Hij was docent electrische gitaar aan een aantal muziekscholen. Het langste aan de Muziekschool van Steinfurt (Duitsland), van 1995 tot 2001. Naast het geven van gitaarlessen richtte hij er ook twee leerlingenbands op.

In oktober 1999 werd Jan Willem uitgenodigd als gastsolist bij de Wit-Russische jazz-fusion band Apple Tea. Een week lang was hij in Minsk, en repeteerde intensief met de band. Het repertoire bestond uit eigen stukken van de band en speciaal voor de gelegenheid werd een compositie van Jan Willem ingestudeerd.

In dezelfde week gaf Jan Willem ook in Minsk een solo optreden op het Griffomania gitaarfestival.

Het concert met Apple Tea was onderdeel van het Camerata Jazzfestival, en vond plaats in de zaal van het filharmonisch orkest van Minsk. Het was een fantastische belevenis. Er werd goed gespeeld, het publiek ging totaal uit zijn dak, en meisjes kwamen naar het podium om bloemen aan te bieden.

Als gitarist werd hij geïnspireerd door de jazzgitaristen Wes Montgomery en Pat Martino, door rocklegende Jimi Hendrix en het Nederlandse gitaargenie Eef Albers.

Hij houdt het meest van ijzersterke liedjes met een mooie harmonie. Het maakt niet uit in welke stijl. The Beatles waren hier bijvoorbeeld heel goed in. Dit was de reden voor Jan Willem om muziek te gaan maken, en dat is het eigenlijk nog steeds.

Pas toen Jan Willem in bands ging spelen ontdekte hij de vrijheid van improvisatie, zoals je die vindt in jazz en blues. En hij kwam er achter wat de kick is van een ijzersterke groove, bijvoorbeeld in soul, funk en disco.

Concert met de Wit-Russische jazz-fusion band Apple Tea in de Filharmony van Minsk, 1999

terug naar bandleden

hoofdpagina  contact  boekingen  foto's  luisteren  video  repertoire  bandleden  agenda  links  mail ons